Summa sidvisningar

söndag 30 mars 2014

Det här med egentid

Det här med egentid är ett ord man hör allt oftare.
Det är ett ord jag inte alls gillar. Låter väldigt egoistisk.

När man som oss, kämpat och kämpat och gjort allt för att få barn och till slut lyckas får man upp ögonen på ett annat sätt.
Mina andra barn kom till utan problem så det är lätt att ta för givet att man bara kan skaffa barn.
I mina öron låter familjetid mycket viktigare, trevligare och bättre än egentid.
Om man är i så stort behov av egentid varför skaffar man ens barn och familj då?
Åren går så otroligt fort och vips är barnen utflugna.
Familjetiden är mycket viktigare för mig. Det är ju inte så att barnen sitter fastväxta på en. Jag menar egentid får man väl ändå? När dom (oftast) somnar på kvällen kan man ju passa på att göra något för sig själv.
Nu är alla såklart olika, barnen är olika och vi mår olika.
Självklart kan man behöva vila om det är så man har krävande barn och får dåligt med sömn.
För att orka med sina barn och familj då så är det ett måste att ladda batterierna.
Nu har jag haft tur som haft sovande barn (oftast) och sätter i första hand familjetiden långt framför någon egentid.

För övrigt våldtog jag min man i morse, det kallar jag egentid!

8 kommentarer:

 1. Jag håller med dig! Tycker det låter så egoistiskt med egentid. Jag älskar tiden med mina barn och det vi gör tillsammans. Visst så kan man behöva vila ibland när man har haft många vaken nätter men för mig är det inte egentid. När barnen sover på kvällen så får man en stund av vuxentid och kan ladda batterierna. Det är värt mycket men då är barnen ändå hemma. En dag så är de stora och har flyttat ut och då sitter man där ensam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vips så har man all egentid i världen

   Radera
 2. De flesta behöver nog olika tider i sitt liv... Som du säger, familjetid är jätteviktig och något som många glömmer bort i en stressad vardag. Jag tror också att egentid är viktig men jag fördrar att kalla den "Me-Time" med risk för att låta ännu mer egoistisk... ;-)

  Efter en stressig dag med ljud, aktiviteter och en del "måsten", så kan det vara skönt med en stund då man kan koncentrera sig på sig själv, eventuella behov och ägna lite tid till de inre tankarna. Ladda batterierna helt enkelt. Lever man i ett förhållande så är "Partid" också viktig att ha. Det är så många som glömmer bort att ta hand om förhållandet, så när barnen är flygfärdiga, står det kvar och har inte något att säga varandra längre... Man behöver "Kompistid" också, vänner är en fin krydda i livet och något man måste vårda för att ha kvar... Dygnet har bara 24 timmar och vi får fördela "Tiderna" så att vi hinner med det vi ska och att vi samtidigt mår bra...

  Man ska verkligen ta vara på "Familjetiden" och tiden då barnen växer upp, men mitt i allt är vi olika individer med olika behov och önskemål. Varje liten individ kan också behöva lite tid för sig själv utan att få dåligt samvete. Det är så lätt att sätta sina egna behov längst ner på listan, men ibland tror jag man tjänar på att unna sig lite "Me-Time" för att komma tillbaka starkare och mer utvilad med massa energi att ge till de andra "Tiderna"... Kram, Karin S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du skriver. Räknar in Partid i familjetid. Att vårda varandra är väl viktigt om nåt för att få familjen att fungera. Sen är vi självklart olika och har olika behov och syn på allt. Kram på dig Karin

   Radera
 3. har ni avbokat kryssningen ni skulle på? de om nått är väl egentid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej såklart inte, det räknar jag som familjetid för det är ju något vi gör tillsammans. För att fungera som familj kan det vara bra att vårda varandra. Egentid kan betyda så mycket olika. Men egentid då man lägger mer tid på sig själv än barn och familj då kanske man inte var riktigt redo för just det...

   Radera
 4. Och jag har precis lärt mig uppskatta egentid :D från att ha varit besatt av att hänga med Jack all tid på dygnet, haft dåligt samvete om jag lämnat bort honom tio minuter mer än vad som behövts när jag varit på jobbet. Nu kan jag handla mat i min egen takt själv, jag kan ta en promenad helt själv utan att stressa ihjäl mig för att jag måste hem. Jag kan åka och shoppa efter jobbet. Och det är helt OK! Men jag är nog bara jäkligt trög och har nog först nu ramlat ur bebisbubblan haha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra av dig :) Jag tar också promenader och åker och handlar utan Fabian med mig. Jag tycker bara ordet används så fel och att det nästan ska skrytas om att man har egentid och att många tänker mer på sig själv och sin egentid än tiden med barn och familj. Jag kan tycka att den bästa terapin för mig är en promenad med bra musik och bara rensa mina tankar en timme kan göra susen. :)

   Radera