Summa sidvisningar

torsdag 4 december 2014

Trolldegsbak



Eftersom Fabian har lite svårt för att bli kladdig om händerna och inte vill ta i olika saker  så gjorde vi en egen trolldeg idag. Jag var först in på BR för att köpa färdig deg/lera där. Men 79:- för fyra små burkar med en hård svårarbetad deg, det kändes inte bra.
Jag gjorde alltid egen trolldeg när dom andra barnen var små. Var förbi på apoteket och köpte en burk Alun sen gick vi hem och gjorde oss en helt egen mjuk, skön och lättarbetat deg.



Hade en blå karamellfärg hemma så en blå deg fick det bli. Den blev mer åt det turkosa hållet. Här är receptet på degen som är väldigt enkel att göra och som håller sig långe om man förvarar den i plastpåse eller plastburk i kylskåpet.


Trolldeg med alun:
4 dl vetemjöl
3 dl salt
2 msk alun
3 msk matolja
5 dl kokande vatten
karamellfärg

Blanda alla torra ingredienser, alunet kan irritera huden i torr form så blanda degen utan barns hjälp. När vattnet kokar häller du i rikligt med karamellfärg så det blir en färgrik deg. Blanda i vattnet och oljan i torrvarorna och blanda ihop till en smidig deg. Låt den svalna lite innan barnen börjar leka med den. Lätt som en plätt och mycket uppskattad för alla barn utom Fabian som tyckte den var kladdig :)  


Efter en stund gick det faktiskt bättre och han kunde ta lite i degen. Vi får träna lite varje dag så blir det nog bra sen :)

4 kommentarer:

  1. Åh, TROLLDEG!! Ordet väcker fina minnen till liv!! Jag lekte ofta med det som barn. Dock bara en neutral färg som jag sedan målade när figurerna torkat. Jättekul!! :-) Karin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sån hade jag som liten med, och som man målade när den torkat. Fördelen med den här degen är att den inte torkar och man kan använda den om och om igen flera gången :-)

      Radera
  2. Hej. Det låter som eran deg är den som vi brukar göra fast vi kallar deb för Playdoh :-D

    /johanna

    SvaraRadera